Wiet Waterlanders: een muzikaal spektakel. Mijn verslag én interviews!


Zondag ben ik in de Stadsschouwburg van Mechelen gaan kijken naar de musical "Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden". Wat een goede musical is dat!


De liedjes blijven stuk voor stuk in mijn hoofd zitten ("Drinken, Dranken, Dronken" of "Het Kanon van Pachelbol"), ik kon ze al snel meezingen.

Het is niet alleen een meezing-musical, maar het werd soms ook wel spannend, zonder eng te zijn. Mijn broertje van 9 was erbij, en schrok soms wel, maar bang werd hij uiteindelijk niet.

We hebben luidop moeten lachen met timmerman Ricky (gespeeld door de jonge Rodi Cicek) en met de bisschop (Bas Bossaerts), die altijd dronken was.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Mark Tijsmans. Wiet Waterlanders (Levi Van Overtveldt) is een jongen die samen met zijn vader en zijn vrienden Indigo en Ophelia moet uitzoeken of de grote eeuwenoude componist Solieri (Hans Peter Janssens) zijn muziekstukken wel zelf schreef. Dat wordt hen erg moeilijk gemaakt, want de criminele bende Formaat A5 steelt alle bewijzen. Wie Formaat A5 is, en of Wiet en zijn vrienden het raadsel kunnen oplossen, kom je allemaal te weten in deze superspannende, grappige en leuke familiemusical.


Na de voorstelling mocht ik nog enkele acteurs interviewen. De grote (letterlijk én figuurlijk) musicalacteur Hans Peter Janssens (Solieri) bijvoorbeeld.

Hans Peter Janssens

Hij heeft al in de allergrootste musicals meegespeeld, bijvoorbeeld Les Misérables in Londen!


In deze musical speelt u Solieri. Wie is hij, in 3 woorden?

Goh, achterbaks, gemeen, maar wel een sterk figuur.


U hebt al in grote musicals meegespeeld in binnen- en buitenland, maar nu speelt u in de Stadsschouwburg van Mechelen met een cast die bijna helemaal bestaat uit kinderen. Was het wennen?

Het is sowieso de eerste keer dat ik met zo'n grote groep kinderen speel, en dat is gewoon plezant. Kinderen zijn heel oprecht in de manier waarop ze spelen en hun emoties tonen, en dat is heel verfrissend.


Stel dat u enkele maanden terug zou gaan in de tijd, zou u opnieuw ja zeggen om mee te doen aan deze musical?

Natuurlijk zou ik het terug doen! Ik kan natuurlijk niet alles doen, want ik moet wel vrij zijn, en het moet ook een interessant stuk zijn om te spelen. Solieri is een rol die ik graag speel, een beetje de slechterik, en als ze dan ook nog eens speciaal voor mij een extra liedje schrijven, is dat wel heel leuk natuurlijk. Dus ja, ik zou het zeker opnieuw doen.


Tot slot: waarom moet iedereen komen kijken?

Het is een hele mooie samenwerking tussen kinderen en enkele volwassenen. Het is ook een heel kleurrijk verhaal, met veel fantasie en heel goede muziek. Maar kom vooral kijken voor de energie die van het podium spat.


Laurien (ensemble) rechts, Levi (Wiet Waterlanders) in het midden

Ook kon ik Laurien Onclin, die in het ensemble speelt, en Levi Van Overtveldt (Wiet Waterlanders) interviewen.


Levi, voor de rol van Wiet moest jij je haar rood kleuren! Vond je dat niet erg?

Jens (die mijn papa speelt) en ik waren eigenlijk nog aan het twijfelen of we ons haar wel zouden kleuren. Hij heeft dan beslist om zijn haar voor lange tijd te laten verven bij de kapper, en dan voelde ik me wel een beetje verplicht om mijn haar ook te kleuren. Ik ben niet naar de kapper geweest, maar ik doe het met speciale spuitbussen om op je haar te sprayen.


Het verhaal speelt zich af in 2 verschillende periodes: rond 1750 en nu. Welke periode vinden jullie zelf het leukst?

Levi: In het verleden zijn er altijd leuke dingen, maar in het heden ook. In de twee periodes is er ook leuke muziek... Moeilijk te kiezen dus!


Laurien: Het verleden is met leuke pakjes die vind ik echt wel tof. Solieri speelt daar ook mee, dus daarom zou ik kiezen voor het verleden.


Als jullie een ander personage in het verhaal zouden mogen spelen, wie zou je kiezen?

Laurien: (vastberaden) Leentje van de Keuken. (Dat is de hoofdrol bij de vrouwen in het verleden)

Levi: Oh dat is moeilijk. Ludwig Van Heethoofden zou ik wel leuk vinden, en Pachelbol ook wel, want die heeft een heel tof liedje.


Waarom moet iedereen komen kijken?

Laurien: Omdat het gewoon echt een supertoffe familiemusical is, voor jong en oud. Hij is ook grappig met superleuke muziek.


Levi: Zoals Laurien zegt, het is een keitoffe musical, voor jong en oud, je amuseert je en het is ook nog eens heel spannend! Dus kom zeker kijken!


Als je tijd hebt, komende vrijdag, zaterdag of zondag, ga dan zeker kijken naar de musical!

"Wiet Waterlanders en de negende Compagnie van Heethoofden" is een productie van The Singing Factory, geregisseerd door Hannes Vandersteene.

Tickets via deze link!

Boe!

185 views