top of page

De berg op de Toblerone-verpakking verdwijnt


De berg op de verpakking van de Toblerone-chocolade verdwijnt. Dat komt niet omdat het bedrijf zin had in een nieuw logo maar omdat het moet. De berg die je op de verpakking ziet is de Matterhorn, een berg in Zwitserland, en hét symbool van het land. Tot nu toe was het bedrijf "Toblerone" Zwitsers, en daarom mocht de foto dus op de verpakking staan. Maar omdat het bedrijf nu verhuist naar Slovakije is de reep niet meer Zwitsers, en daarom mag de berg ook niet meer op de verpakking staan.


Die beslissingen hebben te maken met rechten, met een toestemming. Soms is dat heel gemakkelijk. Als een bedrijf een nieuw soort cola maakt, dan mag het die niet Coca-Cola of Pepsi-Cola noemen, want die rechten zijn voor Coca-Cola en voor Pepsi. Dat heb je ook bij foto's. Als iemand een foto neemt, en je hebt niet de toestemming om die foto op je blikje of verpakking te zetten, dan mag dat dus ook niet.


Maar hoe komt het dan dat een berg niet op een verpakking mag staan? Daarvoor heeft Zwitserland een wet. Die bepaalt dat als een bedrijf de Matterhorn (één van dé symbolen van Zwitserland) wil gebruiken, dan moet dat bedrijf volledig Zwitsers zijn. En dat is dus nu niet meer het geval. Het wordt dus anders, maar alles went.

Boe!

1,452 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page