top of page

Hevige aardbevingen in Turkije en Syrië. Maar hoe ontstaan die?


Foto: Anadolu Agency

In Turkije en Syrië, twee buurlanden, hebben drie aardbevingen maandag het leven gekost aan duizenden mensen. Zoals je hierboven kunt zien, is er heel veel verwoest. De eerste aardbeving had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Dat betekent dat het een heel zware beving was. Maar hoe komt zo'n aardbeving er?

Hier zie je hoe het landschap nog normaal is, de huizen staan nog recht. Zie je de grijze platen? Dat zijn tektonische platen. Dat zijn stukken aardkorst, platen die over de hele wereld verspreid zijn, en altijd bewegen. Maar wat als deze tegen elkaar botsen, en niet meer weg kunnen?



De platen willen weg, ze willen niet kapot, en gaan daarom naar boven, de enige weg die ze uitkunnen. Daardoor begint alles te trillen en blijven de huizen niet zoals op de foto mooi rechtstaan, maar wordt er veel verwoest. In Turkije zijn zeker drieduizend gebouwen ingestort.



Het zal heel lang duren voor de getroffen gebieden weer opgebouwd zijn. Ons land heeft al beloofd hulp te zullen sturen. Ze geven 200.000 euro uit aan hulp voor Turkije en Syrië, want dat hebben ze nu wel nodig.

Boe!




821 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page