Bijzondere wolken te zien boven een deel van het land


Een recht wolkenvlak boven een dorpsuitzicht, de wolken zijn felwit, de lucht is felblauw
Wat betekent deze speciale wolk?

De foto die je hierboven ziet lijkt gefotoshopt, maar dat is niet gebeurd. Hij is helemaal echt. In de vroege namiddag kon je onder andere boven Mechelen (provincie Antwerpen) en boven Kruibeke en Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) dit beeld zien. Ik vond de vorm van de wolk heel speciaal. Het leek wel alsof ze ging neerstorten. Omdat ik daar meer over wou weten, vroeg ik weervrouw Sabine Hagedoren om uitleg.


"Die band vormt de wolkensoort cirrus, die hing over het noordoosten van België. Dat was ook te zien vanuit verschillende waarnemingsstations en ze gaven allemaal cirrus aan. Op de rand van die wolkenband is de horizon gedeeltelijk blauw (van de lucht) en gedeeltelijk wit (van de wolken). Dat is het effect dat je ook op de foto ziet."


Hoe ontstaan die cirrus-wolken?

"Als water verdampt door de warmte, dan stijgt het op, daarna koelt het weer af, en als er dan druppeltjes ontstaan, vormen die samen wolken hoog in de lucht, die blijven zweven. Zo ontstaan er verschillende wolkensoorten, zoals ook deze cirrus."


Betekent het iets, als we cirrus te zien krijgen?

"Cirrus is meestal dun, dun genoeg om toch nog de zon erdoor te zien. Vaak kondigt dit soort wolken regen aan binnen de 12 tot 24 uren, maar dat gaat deze keer niet het geval zijn."


Komt die wolkensoort vaak voor?

"We zien deze wolk wel vaker, maar we letten er niet altijd op. Het blijft altijd mooi om geregeld eens naar boven de kijken."

Weervrouw Sabine Hagedoren

Boe!

179 views

Recent Posts

See All