Daar zijn ze weer, die ellendige muggen


Muggen. Heb jij ze ook al opnieuw gespot de laatste dagen? Ze zorgen voor die irritante boebeltjes. Maar hoe sporen die muggen ons eigenlijk op?


Je hebt muggensoorten die vooral afkomen op geur. Mensen dragen een geur met zich mee die de muggen ook ruiken. Als we slapen, of in de zomer, gebeurt het dat we meer zweten, en dat trekt de muggen aan. Verder komen ze ook af op de lucht die we uitademen.


Dan heb je ook muggen die eerder afgaan op wat ze zien. Dat zijn de muggen die overdag steken. Voor hen is het contrast tussen lichte en donkere kleuren heel belangrijk. Hoe meer contrast, hoe meer ze aangetrokken worden. Daarom helpt het (een beetje) om eerder een lichter T-shirt te dragen dan een zwart.

Maar hoe heeft men dat ontdekt?


Onderzoekers hadden 1.120 muggen van verschillende soorten in een kamer gezet met negen verschillende kleuren van kooien. Zwart, blauw, groen, rood, wit, oranje, geel, paars en roze, telkens met een wit contrast in de kooi. En wat bleek? Meer dan 1.000 muggen gingen naar de zwarte kooi. Het was duidelijk dat daar het kleurcontrast het grootst was. Een dertigtal muggen zat verspreid over over de blauwe en de groene kooi, letterlijk één mug zat in de witte en in de andere kooien zaten geen muggen.

Boe!


53 views

Recent Posts

See All