top of page

De ruzie tussen Rusland en Oekraïne: vragen en antwoorden


Een groot rood vlak geeft Rusland aan, een geel vlak in het zuid-westen is Oekraïne, en verder weg, in het westen, ligt een klein groen vlakje, België
Rusland en Oekraïne liggen in het oosten van Europa, ons land (groen) in het westen.

In het nieuws van de voorbije dagen ging het vooral over de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Ook op sociale media zoals TikTok zien we er veel filmpjes over voorbij komen. Sommige filmpjes zijn echt, maar er zijn er ook heel veel filmpjes die niet helemaal de waarheid vertellen. Wat gebeurt er nu tussen Rusland en Oekraïne? We hebben enkele antwoorden klaar:


Waarom is er eigenlijk ruzie?

Ooit hoorde Oekraïne bij Rusland. Toen was er nog geen Rusland, maar dan heette het Sovjet-Unie. Zo'n dertig jaar geleden wou Oekraïne niet meer bij Rusland horen en werd het een apart land. Sindsdien gaat Oekraïne steeds meer om met Europa en de Verenigde Staten, en dat vinden de leiders van Rusland niet leuk, want zij vertrouwen Europa en de Verenigde Staten niet.


Nu wil Oekraïne ook nog eens samenwerken met de NAVO (dat is een groep van landen uit Europa en Noord-Amerika, die beloofd hebben mekaar te helpen als ze aangevallen worden). Dat vinden de de leiders van Rusland helemaal niet leuk. Met bijna 200.000 soldaten zijn ze donderdagochtend 24 februari Oekraïne binnengevallen. Dat wordt ook een "invasie" genoemd.


Wordt er veel gevochten?

De Russische soldaten zijn intussen begonnen met schieten op gebouwen en een luchthaven in Oekraïne. Ze zijn ook enkele plaatsen in Oekraïne binnengetrokken, vooral in het oosten en het noorden van Oekraïne, aan de grens met Rusland. En ze komen stilaan verder het land binnen.


Maar eigenlijk willen de meeste mensen uit Rusland en Oekraïne helemaal geen oorlog, zoals ook deze piloot. Hij had een boodschap aan de leiders van de twee landen:

Hij vloog met zijn vliegtuig een bepaalde route en vormde op die manier het woord "relax", wat zoveel betekent als: "rustig"!


Zal er ook oorlog in België komen?

Nee, België ligt te ver van Oekraïne (op de kaart van Europa, bovenaan, zie je België helemaal links, in het westen. Rusland is het grote rode vlak helemaal links, in het oosten).

België stuurt voorlopig zelf geen soldaten naar Oekraïne. We sturen wel materiaal om de inwoners in Oekraïne te helpen, zoals tenten, beschermingsmateriaal, enz...


De leiders van de West-Europese landen hebben wel al afgesproken om Rusland te straffen, voorlopig zonder echt te vechten. Ze zullen bijvoorbeeld bepaalde Russische producten niet meer verkopen in hun land, en zullen Rusland nog zwaarder straffen, als president Poetin doorgaat met zijn oorlogsplannen. Rusland zal ons dan waarschijnlijk wel terug straffen, door het gas dat vanuit Rusland naar West-Europa komt veel duurder te maken voor Europa.

Boe!






739 views

Recent Posts

See All
bottom of page