top of page

Gingen de Vikingen op plundertocht met hun hondje?


Een onderzoekster van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) heeft een ontdekking gedaan waaruit blijkt dat de Vikingen bij de plundertochten in Groot-Brittannië hun eigen paarden en honden meenamen. Hoe trokken de Vikingen vroeger op plundertocht, en hoe kunnen we nu, zoveel jaren later weten dat zij hun dieren meebrachten?


Vikingen waren mannen die tussen de 9de en de 11de eeuw met hun Vikingschip uit Scandinavië (Noorwegen Denemarken en Finland) kwamen. Ze vielen Brittannië binnen, maar ook in andere landen, zoals Groenland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Rusland hielden ze plundertochten. Heel veel mensen waren bang voor hen.


Tot nu dachten we altijd dat de ruige Vikingen dieren meenamen uit de boerderijen die ze plunderden. Maar dat blijkt helemaal niet te kloppen!


Stukjes beenderen van dieren en mensen, gevonden op de Vikingbegraafplaats.

Want wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en van de Universiteit van Durham (in het Verenigd Koninkrijk) hebben resten onderzocht van honden- en paardenbeenderen. En met een speciale techniek hebben ze ontdekt dat die overduidelijk afkomstig waren uit Scandinavië.

Vikingbegraafplaats in Heath Wood, waar de beenderresten gevonden zijn.

De beenderen van de dieren waren teruggevonden in een Vikingbegraafplaats in Heath Wood, in het Verenigd Koninkrijk. Ook minstens één volwassene van wie er beenderresten onderzocht zijn, komt uit Scandinavië. Die beenderen dateren uit de 9de eeuw. Mogelijk zat hij in het grote Vikingleger dat de zee overstak naar Brittannië in het jaar 865.
En zo komen de onderzoekers tot het besluit: die stoere Vikingen hadden misschien wel een grote mond, maar ook een peperkoeken hart. Toch voor hun lievelingsdier.

Boe!693 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page