top of page

Ketting-bericht gekregen? Echt of fake? Wat doe je ertegen?


Je hebt ze misschien ook al eens gekregen van je vrienden: kettingberichten. Die worden doorgestuurd via een app of een site waarmee je berichten stuurt naar mekaar, zoals Whatsapp, Instagram of e-mail. Het zijn berichten die een 'ketting' afleggen van personen. Meestal staat er in zo'n bericht dat je het moet doorsturen naar een aantal personen. Als je dat doet, wordt het bericht weer verder verspreid en krijg je dus een ketting.


Hoe herken je nu zo'n kettingbericht? Meestal staat er dus dat je het bericht moet doorsturen naar heel veel mensen:

kettingbericht

En als je goed kijkt, en even nadenkt, zie je ook dat het bericht fake is. Niet alleen staan er vaak veel schrijffouten in. Maar wat er staat, klopt ook gewoon vaak niet. Kijk maar naar het bericht hierboven. Hoezo "Whatsapp wordt dit jaar 20 jaar"? Als ik het opzoek krijg ik een ander antwoord:

Bron: Wikipedia

Van 2009 tot nu is 13 jaar. Dus geen 20 jaar.


Maar waarom zouden kettingberichten een probleem zijn? Ze vragen toch maar gewoon om iets door te sturen? Wel, sommige berichten maken mensen echt bang! Zoals dit bijvoorbeeld:

In dit bericht bijvoorbeeld, staat dat je vermoord wordt of iemand van je familie of vrienden sterft als je het niet doorstuurt! Op het eerste gezicht lijkt dat sowieso al nep. Maar "Teresa Fidlago" zegt zelf in het bericht dat je haar mag opzoeken.

Zo gezegd, zo gedaan. En ja, je komt haar ook echt tegen:

En dan zou je misschien bang kunnen worden. Maar als je dan even op de site klikt, zie je dat het artikel eigenlijk gewoon gaat over de berichten die over haar worden verstuurd.
De "brief" van Teresa Fidalgo wordt trouwens al vele jaren rondgestuurd, over de hele wereld, en in verschillende talen. Dit bericht in het Engels op Twitter dateert al van februari 2019!
Dus laat je nooit bang maken door zo'n kettingbericht. Denk altijd goed na, en vraag je af of de bedreigingen die in het bericht staan ook écht kunnen gebeuren. En klik nooit op een link in zo'n bericht! Want dan kan je per ongeluk een computervirus installeren.

Boe!
162 views

Recent Posts

See All
bottom of page