Space Expo: naar de ruimte en terug op een halve dag


De shuttle waarmee de eerste mensen op de maan zijn geland.

Ik heb echt de zotste expo ooit gedaan: Space - The Human Quest! Een tentoonstelling over de ruimte, met supercoole weetjes, spaceshuttles die bijna echt waren en ook een simulator waarmee je zelf een shuttle kan besturen! Wat er te doen is ontdek je allemaal hier.


De Expo begint al heel speciaal. Pas als de aftelklok boven de deur van een ruimteschip op 0 staat mag je het ruimteschip binnen, en vertrek je op reis door de ruimte. Iedereen krijgt ook een audiogids (een soort kleine luidspreker die je aan je oor houdt), waarmee je bij elk onderdeel uitleg krijgt.

Ik luister naar een mevrouw die mij iets vertelt over de ruimte.

Wanneer je door de gangen wandelt krijg je ook supercoole weetjes. Wist je dat de formule om een raket te laten opstijgen al bedacht is in 1873? De man die dat bedacht was een Belg, maar niemand leek geïnteresseerd in zijn ontdekking, en dus is er niks mee gebeurd. En als je denkt dat het eerste dier in de ruimte de hond Laika was, dan heb je het mis, want het waren ... fruitvliegjes!


Onderweg kom je ook nagemaakte maar levensechte spaceshuttles en satellieten tegen, en zelfs een astronaut die in de lucht zweeft!

Een levensechte spaceshuttle.
Een astronaut die in de ruimte lijkt te zweven.
Een satelliet.

Als je wat verder gaat, bots je bijna op het ruimteschip dat de eerste mensen op de maan bracht. Dat was op 20 juli 1969, Neil Armstrong was de eerste, Buzz Aldrin de tweede. Hun vriend Michael Collins moest in de raket blijven om die te besturen. Hij heeft dus nooit een voet op de maan kunnen zetten. De shuttle die je op de tentoonstelling ziet, is nagemaakt op ware grootte, in het decor van de maan!

De shuttle van waaruit Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan zijn gestapt.

En heel straf: je kan een steen, die echt van de maan komt, aanraken!

Deze steen komt recht van de maan!!

Onderweg zijn er ook filmpjes te zien over de pogingen om naar de maan te gaan, en nog veel meer. En nog iets verderop kan je een game spelen, waarin je een shuttle terug aan het moederbord moet koppelen in de ruimte.

Een simulator waarmee je een shuttle weer aan het moederbord moet koppelen.

En dan kwam het allerinteressantste stuk vond ik. Het onderdeel over de planeet Mars, die ook wel "de rode planeet" genoemd wordt. Dat komt omdat de ondergrond op Mars letterlijk rood is.

In dat deel van de tentoonstelling kon je, net als bij de maan, een steen aanraken die echt van Mars afkomstig was. En er hing ook een supergrote planeet Mars op.

In de volgende kamer wordt uitgelegd wat de toekomstplannen voor de ruimtevaart zijn.

Op Mars is het bijvoorbeeld de bedoeling om één grote Mars-basis te bouwen, waar mensen kunnen leven. Straf, toch?

Dit is een maquette (een miniatuurversie) van de Mars-basis.

Die Mars-basis zou volledig 3D-geprint worden. Eerst zal er een groot gebouw gezet worden door 3D print-robots. Daarna laten die allemaal "ballonnen" opengaan in dat gebouw, met zuurstof in, waarin mensen kunnen leven. In die ballonnen komen zelfs meubels, die ook 3D-geprint worden.

Een voorbeeld van 3D-geprinte meubels, die op de Mars-basis zouden kunnen staan.

Zot toch, wat er allemaal in de toekomst gaat kunnen! En vooral: we hebben zo veel bijgeleerd!! Nu zijn we aan het einde van de Space Expo aangekomen, en reizen we weer terug naar de Aarde.


Als je de kans krijgt, moet je zeker eens naar de ruimtevaarttentoonstelling Space - The Human Quest in Antwerp Expo. Het is leuk en heel interessant, voor jong en oud, je krijgt er supercoole replica's te zien en échte stukken uit de ruimte, en je amuseert je te pletter.


Ticket en info: Space Expo

Boe!457 views

Recent Posts

See All