top of page

Toetanchamon, de bekendste farao ooit, met betoverende krachten


Exact honderd jaar geleden, op 16 februari 1923, werd het graf, met daarin de resten van de farao Toetanchamon erin, geopend. Daarom is het wel leuk om nu eens uit te leggen wie Toetanchamon was, en waarom hij betoverende krachten had.


Toetanchamon was een farao in Egypte, zo'n 3.400 jaar geleden. Hij werd al farao toen hij amper negen jaar was! En tien jaar later stierf hij wel al weer.

Volgens onderzoekers is het mogelijk dat hij vermoord werd door zijn opvolger Eje, een oude man uit zijn familie. Toetanchamon was getrouwd met zijn halfzus, maar dat was heel normaal in die tijd. Volgens onderzoekers hadden ze twee dochters, die doodgeboren zijn.


Waarom is Toetanchamon zo bekend geworden? Niet omdat hij de mooiste, de beste, of de sterkste farao ooit was, wel omdat zijn graf, toen het gevonden werd, onbeschadigd was! Zijn graf is pas gevonden in het jaar 1922 door de Britse archeoloog Howard Carter.

Maar bij de ontdekking van het graf gebeurden er heel wat rare dingen. Zo stierven er 22 mensen kort na de ontdekking, die allemaal hadden geholpen met de opgravingen. Ook viel het licht soms uit, en ging het daarna terug aan. Dat werd toen door de pers omschreven als: "De vloek van Toetanchamon". Ergens in de grafkamer zou deze onheilspellende zin staan: "Wie deze heilige grafkamer betreedt, zal door de vleugelen des doods getroffen worden."

Maar later zeiden onderzoekers dat die tekst uiteindelijk nergens te vinden was.


Om te eindigen nog dit leuk weetje: er is ook een wereldrecord verbroken rond Toetanchamon. Hieronder zie je een afbeelding van de farao, 6 meter op 10 meter groot, gemaakt met 7260... koffiebekers!

Boe!945 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page