Viruskenner Steven Van Gucht: "Het is goed om kinderen te vaccineren tegen corona"

Ook kinderen tussen 5 en 11 kunnen nu in België een coronavaccin krijgen. Dat heeft de regering maandag beslist. Maar is dat wel nodig? En is het wel veilig? Viroloog Steven Van Gucht antwoordde op alle vragen van de Kinderkrant. "Het is goed om kinderen te laten vaccineren, om scholen open te houden, en ouders of grootouders te beschermen."

Steven Van Gucht in de studio van De Slimste Mens Ter Wereld

Is een vaccin wel veilig voor kinderen?

Steven Van Gucht: “Eigenlijk zijn vaccins heel veilig. Die worden supergoed gecontroleerd. ze zijn zelfs veiliger dan een Dafalgan, een pijnstiller! Het gebeurt bijna nooit dat het misgaat en dat er iemand slecht op reageert. In amper één op de 50.000 of zelfs 100.000 gevallen. Dus dat komt heel weinig voor.”


Maar zijn we zeker dat de vaccins ook over pakweg 13 jaar niet slecht zullen zijn voor ons lichaam?

Van Gucht: “Er is geen reden om te denken dat dat zo zou zijn. Als je slecht reageert op een vaccin – als je bijvoorbeeld hoofdpijn of koorts krijgt – dan gebeurt dat meestal kort na de vaccinatie. Bij een Dafalgan is dat ook zo: je zal niet over vijf jaar plots een blauwe arm of een groen oog krijgen van zo’n pijnstiller. We kunnen er natuurlijk nooit helemaal zeker van zijn, er kan nu ook een komeet op het dak van je huis vallen, maar de kans is gewoon enorm klein.”


Hoe speciaal is het dat kinderen een vaccin krijgen?

Van Gucht: “Weet je hoe lang we kinderen al vaccineren? Al 200 jaar! Al sinds 1796, dat is dus al heel lang. Reacties op zo'n vaccin na lange tijd zijn er bijna nooit geweest. Na een kortere tijd wel, en de effecten van dit vaccin kennen we al. Dat komt omdat er al bijna 5 miljoen kinderen onder 12 jaar in de hele wereld gevaccineerd zijn tegen corona, veel in de Verenigde Staten, ook in Israël. En dat lijkt daar eigenlijk heel goed te gaan.”


Is zo'n vaccin wel nodig, want corona is toch helemaal niet zo gevaarlijk voor kinderen?

Van Gucht: “Dat is een heel goeie vraag, en dat is helemaal juist. Voor de meeste kinderen is het niet zo erg: ze hebben misschien wat verkoudheid, of zijn een beetje ziek. Maar toch vaccineren we hen, onder andere om de leerkrachten niet te besmetten en om de scholen meer open te houden. Want je juf of meester kan wél flinke koorts krijgen, dan moet die thuisblijven en moet de klas dus dicht. Vaccins kunnen ook helpen om oudere mensen te beschermen, onze ouders of grootouders bijvoorbeeld. Maar als je gevaccineerd bent ga je het virus minder makkelijk doorgeven. En zo kan je anderen, grotere mensen, beschermen.”


In welke volgorde zullen kinderen nu een vaccin krijgen? Van jong naar oud of van oud naar jong?

Van Gucht: (lacht) “Grote mensen worden van oud naar jong gevaccineerd, want de oudsten zijn meestal het zwakst, die lopen het meeste gevaar om ernstig ziek te worden. Maar bij kinderen telt dat niet zo, want alle kinderen tussen 5 en 11 lopen vrij weinig risico. Ik weet nog niet hoe ze dat in België gaan plannen. Het is wel zo dat alle kinderen met een zwakke gezondheid, zoals kinderen met het syndroom van Down of kinderen die kanker hebben, best zo snel mogelijk gevaccineerd worden.”


Ik ben nu 11, moet ik dan nog een extra vaccin krijgen als ik 12 ben?

Van Gucht: “Nee. In het kindervaccin zit maar een klein deeltje - een derde - van het vaccin voor oudere kinderen. Je hoeft geen volwassen dosis te krijgen als je 12 bent, omdat het afweersysteem (de vechters in ons lichaam, KK) van jonge kinderen beter werkt. Kinderen zijn sterker, dus jullie hoeven niet méér vaccin te krijgen om even goed beschermd te zijn.”


Mijn laatste vraag: Gaan we nog lang last hebben van corona, of is het bijna gedaan?

Van Gucht: “Dat is moeilijk te zeggen. Het zou na deze winter zo goed als gedaan kunnen zijn. Maar het kan ook zijn dat we volgende winter nog corona gaan hebben. Zelfs de beste wetenschappers en de slimste mensen op aarde weten dat niet zeker. Het zal altijd wel beter gaan, want telkens als er een nieuwe variant komt, zoals omikron, leert ons lichaam beter om ertegen te vechten, tot het virus ons niet meer zo ziek kan maken. En dan kunnen we zeggen dat we stilaan een normaler leven gaan hebben. Maar het virus zal niet verdwijnen, dat zal blijven bestaan, zoals de griep elk jaar terugkomt, of zoals we elk jaar weer verkouden worden.”


Enno houdt een videocall met Steven Van Gucht
Enno in gesprek met viroloog Steven Van Gucht

Boe!

991 views

Recent Posts

See All