top of page

Waarom eten we appelbollen en worstenbrood op Verloren Maandag?


Tientallen appelbollen en worstenbroden liggen tentoon

De kans is groot dat je vandaag een appelbol of een worstenbrood hebt gegeten. Dat komt omdat het Verloren Maandag is, de eerste maandag na Driekoningen.


Vooral in de provincie Antwerpen en in provincie Henegouwen (in Wallonië) kennen mensen die traditie van de appelbollen en worstenbroden. En die is er al heel lang. Er zijn veel theorieën over.

Volgens één van die theorieën is die traditie al minstens 300 jaar oud: de eerste maandag na Driekoningen legden mensen die voor de stad werkten een eed af. De stad trakteerde op "goedkoop" eten, en dat waren worstenbroodjes. Omdat er die dag niet meer gewerkt werd, was het een "verloren" dag, Verloren Maandag dus.

Volgens een andere theorie kregen havenarbeiders in Antwerpen de eerste maandag na Driekoningen van hun baas een drankje aangeboden, en een snack met vlees dat niet meer verkocht kon worden. Dat waren worstenbroodjes.


Zo zijn er nog verschillende verhalen die de ronde doen. Wat nu de échte waarheid is, weten we niet precies. Maar de traditie nemen we wel graag over. Grappig hé?

Boe!

95 views

Recent Posts

See All
bottom of page