top of page

Wees op je hoede voor vrijdag de 13de


Vandaag is het vrijdag de dertiende. Dat wordt door veel mensen in België en in andere landen benoemd als "ongeluksdag". Maar waar komt die mythe (verzonnen verhaal) eigenlijk vandaan?


Natuurlijk is deze dag niet slechter dan een andere. We geloven dat alleen maar. In de Verenigde Staten melden zich veel mensen zich zelfs ziek op vrijdag de dertiende. Terwijl mensen in Griekenland en Spanje dan weer geloven dat een dinsdag de dertiende een ongeluksdag is. En in Italië valt de ongeluksdag op vrijdag de zeventiende.


Vrijdag de dertiende als ongeluksdag zou zijn afgeleid van vrijdag, de dag dat Jezus aan het kruis werd genageld. Net voordien zaten ze nog met 13 aan tafel, bij het laatste avondmaal van Jezus met zijn 12 apostelen. Daar zat ook één verrader bij: Judas.

Zo werd 13 een ongeluksgetal. Vandaar dus vrijdag de dertiende.


Vrijdag de dertiende is niet het enige waarvoor 'bijgelovige' mensen bang kunnen zijn. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat een zwarte kat ook ongeluk brengt, of onder een zwarte ladder door lopen. En in sommige landen mag je nooit je paraplu binnen in huis opendoen, of je hoed op een bed leggen.


En nog een leuk weetje. Weet je hoe de angst voor vrijdag de dertiende heet? Paraskevidekatriafobie! Probeer dat maar eens uit te spreken!

Boe!


341 views

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page