top of page

Worden onze pakjes binnenkort bezorgd met een drone?


Bestel jij wel eens een pakje via het internet? Dan komt de postbode dat waarschijnlijk enkele dagen later leveren. Maar in Texas en Californië (staten in de Verenigde Staten van Amerika) doen ze het vanaf nu een beetje anders. Het is te zeggen, de online-winkel Amazon doet het voortaan een beetje anders. Want wie dat wil, krijgt zijn pakje daar via drones! Hun koerierbedrijf, dat pakjes levert, Prime Air, zal die vanaf nu met een drone tot bij de mensen thuis brengen. Van bestelling tot levering zou dat maar een uurtje duren, veel minder lang dan bij een "normale" levering dus.


Maar die bijzonderheid zijn er wel een paar voorwaarde waaraan je moet voldoen.

Je moet in een bepaald stadje in Texas of in Californië wonen. De drones kunnen namelijk geen honderdduizenden kilometers afleggen.

Daarnaast mag je pakketje ook maar maximum 2,26 kilogram wegen, want anders stort de drone neer.

En je moet in je tuin een landingsoppervlak aanleggen waar de drone kan landen. Dat oppervlak moet voldoen aan veel regeltjes.


Amazon is niet de eerste die drones wil inzetten om pakjes te bezorgen. Ook in Australië en in Ierland wordt dat al uitgetest.


Maar verstoort zo'n drone de rust dan niet van alle vogels, die nu nog rustig kunnen rondvliegen? Ik vroeg het aan Niels Luyten van Vogelbescherming Vlaanderen.


Niels: "De drones zullen niet hoger vliegen dan 122 meter. Dat is ook de hoogte waarbinnen de meeste van onze vogels hier bij ons of in Amerika rondvliegen tijdens hun dagelijkse route."


"Deze drones zullen, om allerlei pakjes te kunnen vervoeren, groter en zwaarder zijn dan de gebruikelijke drones. Vogels kunnen door het geluid en de grootte van de drone per ongeluk verstoord worden. Maar of ze daardoor echt in paniek zullen opvliegen en mogelijk zichzelf pijn doen of verwonden, zal afhangen van verschillende dingen. Zoals de hoogte waarop de drone vliegt, hoe snel hij voorbij vliegt en hoeveel drones er binnen een bepaalde tijd binnen een bepaald gebied overvliegen."


"Dus, zolang de drone voldoende hoog blijft en de piloot geen onverwachte bewegingen maakt tijdens het vliegen, zullen vogels en andere dieren mooi blijven zitten en hebben ze er normaal gezien geen last van."


Boe!

267 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page