Zal de wereld overstromen?


We weten al langer dat er iets mis is met het klimaat. Diersoorten sterven uit door de warmte, de woestijn breidt uit en steden overstromen. En over dat laatste gaat dit artikel.


In de grote vakantie zagen we dat er op verschillende plekken in België de straten overstroomden of erger nog, hele dorpen kwamen onder water te staan. Dat kwam door de hevige regenval, waardoor rivieren het water niet meer konden bijhouden.


Thwaites-gletsjer Maar nu hebben wetenschappers ontdekt dat België nog eens zou kunnen overstromen. Niet door de hevige regenval, maar door het smelten van de ijskappen.

Door de opwarming van de aarde smelt het ijs veel makkelijker. De Thwaites-gletsjer (dat is een gigantische ijsrots) is de breedste gletsjer op het water op de hele planeet, hij is 120 kilometer breed! De gletsjer wordt onder water voortgedreven door een andere ijsrots, maar die is stilaan aan het smelten. Als die onderwaterrots helemaal gesmolten is, gaat de Thwaites-gletsjer ook in ijltempo smelten, en dan zal de zeespiegel (dat is de hoogte van het water in de zee) tot 3 meter stijgen. Dat betekent dat het water hoger komt dan de voordeur van een huis!

Als het water te hoog komt, zal een stuk van ons land volledig onder de zeespiegel verdwijnen, van West-Vlaanderen, over Antwerpen, tot in Mechelen.


Het is dus hoog tijd dat we iets voor het klimaat doen!

Boe!


91 views

Recent Posts

See All